Woningmarkt april 2019

De woningmarkt is volgens mij op dit moment 1 van de meest besproken onderwerpen op verjaardagen, bij borrels, als je je vrienden spreekt. Want er gebeurt zo ontzettend veel, er gebeurt altijd wel iets vreemds. Uiteraard is dat altijd al wel zo geweest maar nu door alle Social Media wordt alles – volgens mij – nog groter gemaakt.

En daar ligt ook een belangrijk punt waardoor ik dit artikel van NU.nl wel prettig vind: gekte op woningmarkt neemt steeds verder af (en uiteraard geldt dat niet overal).

Maar wat mij namelijk als aankoopmakelaar in de regio Den Haag enorm opvalt is dat elke potentiële klant – die ik aan tafel krijg voor een eerste kennismaking – denkt dat je altijd over de vraagprijs heen MOET bieden. Gewoon al als standaard. Uiteraard doen de berichten in de krant en dus op social media hier nog een schepje bovenop. Maar wat nou als we dat allemaal niet meer zouden denken? Dat vraag ik mij regelmatig af. Wat als die gedachten er nooit was gekomen, hoe had dan de woningmarkt eruit gezien. En waarom zijn we dit gaan denken? Waar is dat vandaan gekomen? Uiteraard: je wordt gek gemaakt door die open huizen waar veel mensen komen kijken waardoor je dus ook echt niet meer weet wat je moet doen. Of een verkopend makelaar die vol trots op social media verkondigd dat er wel 100 mensen in de woning aan het kijken waren……….. Tja dan wordt je uiteraard gek gemaakt. Maar hoe kun je zo een huis kopen? En waarom nemen potentiële kopers geen expert in de arm?

Die laatste vraag: waarom nemen potentiële kopers geen expert in de arm? Waarom eigenlijk niet?

  • onbekend? Dat kan, het woord aankoopmakelaar werd pas 2 jaar geleden opgenomen in de Dikke van Dale dus nog niet een heel bekend woord. Maar juist door alle social media worden aankoopmakelaars wel steeds bekender.
  • te duur? Wat is te duur? Uiteraard moet je de aankoopmakelaar betalen maar weet je voor hoeveel rust en zekerheid deze aankoopmakelaar kan zorgen. Zij zorgen ervoor dat jij een aankoop kunt doen zonder zorgen te maken over, ja waarover? Olietanks, verontreiniging, bestemmingen, 6% of 2% overdrachtsbelasting, Vereniging van Eigenaren (stukje ook gelezen in de krant van die V.v.E. die failliet bijna is?), vergunningen, splitsingsaktes, loden waterleidingen, fundering, asbest…………….. Moet ik nog doorgaan? En wat dacht je van de waarde van de woning. De aankoopmakelaar geeft jou al een advies over de waarde van de woning voordat je een bod gaat uitbrengen. Dan weet je precies waar je staat en kun je nooit voor verrassingen komen te staan als je de taxatie krijgt of de bouwkundige keuring.

Ik ben dus blij dat de gekte steeds verder afneemt want een huis kopen blijft iets heel moois maar wel het liefst zonder enige gekte.

https://www.nu.nl/economie/5836812/krapte-houdt-aan-maar-gekte-op-woningmarkt-neemt-steeds-verder-af.html