• Nederlands
  • Engels
Hypotheek, via Mevrouw de Aankoopmakelaar het beste advies!
41
page-template-default,page,page-id-41,page-child,parent-pageid-12,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
contact Mevrouw de Aankoopmakelaar

HYPOTHEEK in 2019: EEN NIEUW JAAR, NIEUWE REGELS

Zoals gebruikelijk, worden de regels voor het verkrijgen van een hypotheek ieder jaar een beetje bijgeschaafd. Ook dit jaar is dat natuurlijk weer het geval. Als u op zoek bent naar een nieuw huis, is het dus belangrijk om te weten wat er verandert.

 

De veranderingen in 2019 zijn er, net als in voorgaande jaren, op gericht om de hypotheekmarkt weer gezonder te krijgen. De schuldenberg moet kleiner worden. Maar wat betekent dat voor u? Wij zetten de belangrijkste hypotheekregels van 2019 voor u als koper op een rijtje.

 

Wat betekenen de nieuwe hypotheekregels in 2019 voor u als koper?

 

Leenbedrag

 

Werkt u en uw partner allebei en wilt u in 2019 een huis kopen? Dan heeft dat een groot voordeel! Van het tweede inkomen mag volgend jaar 70 procent worden meegenomen in de berekening voor het maximale hypotheek.  Zowel de marktwaarde van de woning die u wilt kopen als de hoogte van uw inkomen beïnvloeden het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Sinds begin 2018 mag u 100% van de woningwaarde lenen.

 

NHG grens

 

Wat is nou precies een NHG grens? De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken tot een bepaald bedrag. Sluit u een NHG-hypotheek af, dan leent u veilig. Dat houdt in als u uw huis voor minder verkoopt dan nodig is om uw hypotheek af te lossen, dan kan de NHG u deze restschuld mogelijk kwijtschelden. Daarnaast krijgt u korting op de hypotheekrente. Wel betaald u eenmalig een provisie van
1 % over het totale hypotheek van de woning (aftrekbaar). Per 1 januari 2019 is de kostengrens voor NHG op een koopsom verhoogd naar €290.000,-. Koopt u in 2019 dus een huis voor een koopsom minder dan €290.000,- dan kunt u een hypotheek met NHG afsluiten. Koopt u in 2018 dus een huis voor een koopsom van onder de € 265.000,-, dan kunt u een hypotheek met NHG afsluiten.

 

Bent u van plan om energiebesparende voorzieningen aan te brengen, dan ligt de grens zelfs op € 307.400,-. Hiermee wil het Waarborgfonds Eigen Woningen, de organisatie achter de NHG, de verduurzaming van
woning stimuleren.

Vanaf 2019 daalt de premie voor het afsluiten van een hypotheek met NHG van 1% naar 0,9% (van de hele koopsom)

VvE’s

 

Wetgeving VvE’s

Vorig jaar is de “Wet verbetering functioneren vereniging van eigenaars” ingevoerd.  Dit moet leiden tot financieel gezondere VvE’s en beter onderhoud van het gebouw.

 

Doel van de wetgeving.
Een kwart van de woningen in Nederland is appartement. Er zijn 1,2 miljoen appartementen in 121.000 VvE’s verenigd. Echter, na onderzoek is gebleken dat een derde van de VvE’s slecht tot matig functioneert. Ze zijn niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, reserveren te weinig of hebben geen onderhoudsplan. Dat leidt tot verval van het onroerend goed. Naast het aspect van onderhoud speelt verduurzaming een rol. Nederland is deelnemende partij bij het Europees Energie akkoord en uit dien hoofde dient zij wetgeving te implementeren die (investeringen in) groene energie stimuleert.

 

Veranderingen sinds vorig jaar.
In het verleden waren de VvE’s al verplicht om een reservefonds aan te houden, maar in de wet staat niet hoeveel er gereserveerd moet worden. Met een lege spaarpot voldoet de VvE feitelijk toch aan de wet. Sinds begin vorig jaar is de VvE verplicht te reserveren op basis van 0,5 procent van de herbouwwaarde per jaar of op basis van het MJOP, het meerjarenonderhoudsplan. Dat laatste heeft de voorkeur van de wetgever. Steeds meer banken sluiten alleen een hypotheek af als de VvE geactiveerd is.
Let hierop als u een appartement gaat kopen of laat u goed adviseren.

 

Zijn er nog eisen aan het MJOP als op basis daarvan gereserveerd wordt?
Ja, het MJOP moet een concrete kostenberekening bevatten. De looptijd van het MJOP moet minstens tien jaar zijn en het MJOP mag niet ouder zijn dan vijf jaar. Dit waarborgt dat de reservering altijd aansluit bij het werkelijk benodigd onderhoud.

Wat adviseert Mevrouw de Aankoopmakelaar
?

 

Heeft u plannen om dit jaar een huis te kopen, dan is het verstandig om eerst een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Deze kan u goed adviseren. Mevrouw de Aankoopmakelaar werkt samen met diverse hypotheekadviseurs met wie wij een vrijblijvende afspraak kunnen organiseren.