• Nederlands
  • Engels
Hypotheek, via Mevrouw de Aankoopmakelaar het beste advies!
41
page-template-default,page,page-id-41,page-child,parent-pageid-12,bridge-core-2.4.1,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-23.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
contact Mevrouw de Aankoopmakelaar

HYPOTHEEK in 2020: EEN NIEUW JAAR, NIEUWE REGELS

Zoals gebruikelijk, worden de regels voor het verkrijgen van een hypotheek ieder jaar een beetje bijgeschaafd. Ook dit jaar is dat natuurlijk weer het geval. Als u op zoek bent naar een nieuw huis, is het dus belangrijk om te weten wat er verandert.

 

Voor zij die in 2019 geen huis konden kopen omdat er geen hypotheek werd verleend, zijn deze veranderingen belangrijk om te weten!
Wellicht was uw inkomen te laag, vond de bank uw inkomen niet stabiel genoeg, of kwam u spaargeld tekort waardoor u geen woning kon kopen. Per 1 januari 2020 zullen er meerdere veranderingen doorgevoerd worden waardoor u nu mogelijk wel in aanmerking komt voor een hypotheek en dus uw eigen woning kunt kopen.

 

 

 

Het afsluiten van een hypotheek in 2020.

 

Tweeverdieners mogen het 2e inkomen voor een groter deel meenemen.

 

Tweeverdieners kunnen bij het berekenen van de maximale hypotheek, het laagste inkomen nu voor 70 % meenemen in de berekening. In 2020 zal dit percentage stijgen en mag er 80 % van het laagste inkomen meegerekend worden bij het berekenen van de maximale hypotheek.
Hierdoor kan het verschil in maximale hypotheek tot wel tienduizenden euro’s oplopen!

 

Hypotheek krijgen dankzij de ‘’arbeidsmarktscan’’

 

Een hypotheek krijgen met een flexibel of variabel inkomen is lastiger dan wanneer u een vast contract en vast inkomen heeft. De banken willen zoveel mogelijk zekerheid hebben over uw toekomstige financiële inkomsten. Vanaf 2020 wordt de arbeidsmarktscan toegepast, waarin verder word gekeken dan alleen het inkomen van nu. Zo worden uw inkomen, de sector waarin u werkt en waar u woont meegenomen in de overweging om u wel of geen hypotheek te verstrekken, maar ook uw toekomstige inkomen wordt meegenomen.

 

Hypotheekrente staat zeer laag

 

De hypotheekrente staan in 2019 al laag en de verwachting is dat dit in 2020 zo zal blijven, mogelijk zakken ze zelfs nog iets verder. Hierdoor zal u in 2020 tegen een zeer gunstige rente een huis kunnen kopen.
Overweeg gelijk om de hypotheekrente voor 20 jaar of mogelijk langer vast te zetten; zo zorgt u ervoor dat u ook in de toekomst kunt profiteren van de lage hypotheekrente!

NHG

 

Hypotheek met NHG goedkoper en ruimer.

 

Een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) biedt extra zekerheid voor uzelf en voor de bank. Wanneer u door het verliezen van uw baan of door bijvoorbeeld een echtscheiding de hypotheeklasten niet meer kunt opbrengen, kan een restschuld bij gedwongen verkoop worden kwijtgescholden. Dit is prettig voor uzelf maar geeft daarnaast ook een financieel voordeel. De kosten voor het krijgen van NHG zal in 2020 0,7 % worden, waar deze in 2019 op 0,9 % lag.
De NHG kostengrens is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Vanaf 1 januari 2021 (tot 1 januari 2021) zal € 310.000 de NHG-grens worden, in 2019 lag deze nog op € 290.000.

Wil je energiebesparende maatregelen financieren, dan kan dat voor maximaal 6 % bovenop de marktwaarde van jouw woning. Aangezien de kostengrens omhoog gaat, mag je in 2020 € 18.600 besteden aan energiebesparende maatregelen, wanneer je deze wilt meefinancieren met NHG. In 2019 was dat bedrag maximaal € 17.400.

 

VvE’s

 

Wetgeving VvE’s

 

In 2018 is de “Wet verbetering functioneren vereniging van eigenaars” ingevoerd.  Dit moet leiden tot financieel gezondere VvE’s en beter onderhoud van het gebouw.

 

Doel van de wetgeving.

Een kwart van de woningen in Nederland is appartement. Er zijn 1,2 miljoen appartementen in 121.000 VvE’s verenigd. Echter, na onderzoek is gebleken dat een derde van de VvE’s slecht tot matig functioneert. Ze zijn niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, reserveren te weinig of hebben geen onderhoudsplan. Dat leidt tot verval van het onroerend goed. Naast het aspect van onderhoud speelt verduurzaming een rol. Nederland is deelnemende partij bij het Europees Energie akkoord en uit dien hoofde dient zij wetgeving te implementeren die (investeringen in) groene energie stimuleert.

 

Veranderingen sinds 2018.


In het verleden waren de VvE’s al verplicht om een reservefonds aan te houden, maar in de wet staat niet hoeveel er gereserveerd moet worden. Met een lege spaarpot voldoet de VvE feitelijk toch aan de wet. Sinds begin 2018 is de VvE verplicht te reserveren op basis van 0,5 procent van de herbouwwaarde per jaar of op basis van het MJOP, het meerjarenonderhoudsplan. Dat laatste heeft de voorkeur van de wetgever. Steeds meer banken sluiten alleen een hypotheek af als de VvE geactiveerd is.
Let hierop als u een appartement gaat kopen of laat u goed adviseren.

 

Zijn er nog eisen aan het MJOP als op basis daarvan gereserveerd wordt?

Ja, het MJOP moet een concrete kostenberekening bevatten. De looptijd van het MJOP moet minstens tien jaar zijn en het MJOP mag niet ouder zijn dan vijf jaar. Dit waarborgt dat de reservering altijd aansluit bij het werkelijk benodigd onderhoud.

Wat adviseert Mevrouw de Aankoopmakelaar?

 

Heeft u plannen om dit jaar een huis te kopen, dan is het verstandig om eerst een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Deze kan u goed adviseren. Mevrouw de Aankoopmakelaar werkt samen met diverse hypotheekadviseurs met wie wij een vrijblijvende afspraak kunnen organiseren.