aankoop

Bezichtig een huis bij daglicht!

Licht is een van de belangrijkste sfeermakers in een woning. Wanneer u een huis gaat bezichtigen in de winter, dan is de kans dat deze afspraak plaats vindt zonder natuurlijk licht groter. In dit blog leggen we uit waarom het beter is een huis te bezichtigen bij daglicht.

 

Waarom een woning bezichten bij daglicht

 

In de winter zijn de dagen korter en is het veel donkerder. Als u op zoek bent naar een nieuwe woning, dan is de kans dat u een bezichtiging doet in het donker in de winter natuurlijk groter. Tijdens de afspraak krijgt u dan een beeld van hoe de woning eruitziet bij kunstlicht. Dat lijkt niet zo’n probleem, maar bedenk wel dat het om uw potentiële droomhuis gaat. Daar wilt u toch een gedegen en volledige indruk van krijgen!

 

Lichtinval

 

Tijdens een bezichtiging bij daglicht kunt u de lichtinval in de woning goed bekijken. Zo krijgt u een goede indruk van de sfeer in de woning. Vermijd kunstlicht, want dit kan de sfeer juist vertekenen. Vraag de verkoper van het huis indien mogelijk de lampen binnen uit te doen. Kijk ook of de gordijnen open, de eventueel aanwezige zonneschermen omhoog en de ramen schoon zijn, zodat u de lichtinval echt betrouwbaar kunt beoordelen.

 

Nietsverhullend daglicht

 

Kunstlicht is vaak sfeerbepalend en het zachte licht van kunstlicht geeft niet alle details bloot. Eventuele gebreken kunnen zo gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Daglicht onthult echter alles. Zijn de vloeren en wanden bijvoorbeeld goed onderhouden? Wat is de staat van de afwerking? Tijdens een bezichtiging overdag kunt u dit veel beter beoordelen.

 

Bezichtig het huis ook in het donker

 

Heeft u een goede indruk van het huis en de omgeving bij daglicht? Vergeet ook zeker niet de buurt in de avonduren te bekijken om een indruk te krijgen van de sfeer in de wijk. Als aankoopmakelaars merken we dat dit wel eens vergeten wordt in het enthousiasme over een huis. Wij helpen dan ook om rationeel te handelen bij de aankoop van een woning: bedenk of u uzelf ’s avonds over straat ziet lopen of fietsen.

 

Een huis bezichtigen in de winter vergt dus een extra oplettende blik van de koper. De verkoper heeft mededelingsplicht wat betreft gebreken, maar deze is niet verplicht om gebreken die u zelf kunt zien (zoals rotte kozijnen of een scheur in de muur) uitdrukkelijk te benoemen. En de lichtinval in de woning moet u toch echt zelf ervaren om te bepalen of u uw droomhuis gevonden heeft!