Mevrouw de Aankoopmakelaar duurzaam wonen blog

Duurzaam Wonen, wat is dit nu precies?

Er wordt veel gesproken over duurzaam wonen maar wat is dat nu precies? En heeft het bij u als koper al prioriteit?

Het heeft niet alleen te maken met besparen op water en energie, het is veel meer dan dat. Het gaat onder andere over materiaalgebruik tijdens de bouw, van het interieur en wat je kunt doen wanneer je er eenmaal woont. Dus niet alleen maar letten op het energielabel van de woning maar meer dan dat.

Duurzame bouw

Tijdens de bouw van de woning wordt al gebruik gemaakt van duurzame materialen. Denk hierbij aan materialen als hout, HR++ of HR+++ glas of ecologisch isolatiemateriaal als hennep, vlas, houtvezel of schapenwol in plaats van steenwol. Het in Franse bedrijf Multiplod Studio is nog een stap verder gegaan. Zij ontwikkelden een PopUp House. Dit huis is volledig te demonteren én te recyclen.  De basis is een houten frame en unieke blokken isolatie (hierdoor is er geen verwarming nodig). Grote houtschroeven bevestigen alles aan elkaar. Wie weet is dit wel de bouw van de toekomst. Ben je geïnteresseerd in het duurzaam (laten) bouwen van een woning, vergeet dan niet te kijken of er nog interessante subsidies gelden waardoor je nog meer kunt besparen.

 

Duurzaam interieur

Als het duurzame huis gebouwd is, is het natuurlijk ook van belang dat de woning op een duurzame manier wordt ingericht. Hierbij wordt al snel gedacht aan meubels en accessoires van duurzame materialen. Maar ook de inventaris die voor waardevermeerdering van de woning zorgt draagt bij aan een duurzaam interieur. Door het gebruik van écht hout krijgt je keuken een duurzaam karakter. Een houten keuken heeft een langere levensduur en geeft minder schadelijke stoffen af tijdens de productie. Daarnaast is hout op te schuren of over te schilderen waardoor het er na jaren gebruik weer als nieuw uitziet. Wanneer u op zoek gaat naar gordijnen, kunt u ook heel gemakkelijk kiezen voor duurzame stoffen als biologisch linnen of katoen.

Duurzaam energieverbruik

Uiteraard zal uw energieverbruik omlaag gaan als u in een duurzaam gebouwd huis woont. Dit komt vooral door de goede isolatie van een duurzaam huis. Ook kunt u zich aansluiten bij een groene energieleverancier. Maar er zijn meer mogelijkheden. Heeft u ooit weleens gedacht aan zelfvoorzienend te worden als het gaat over de energie? Het is helemaal niet zo moeilijk om zelf energie op te wekken door middel van bijvoorbeeld zonnekracht of wind. Zo kunt u zo klimaatneutraal mogelijk gaan leven.

Wilt u op zoek naar een duurzaam huis, schakel dan 1 van onze aankoopmakelaars in om u verder te helpen.