Houd je huis gezellig en warm, het belang van isoleren.

Het isoleren van je woning, je kunt er tegenwoordig bijna niet meer omheen. Een belangrijke stap om te maken voor het creëren van een toekomst bestendige energie-efficiënte en comfortabele woning. In een goed geïsoleerde woning is de temperatuur eenvoudig te regelen. Het bespaart ook de kosten die nodig zijn voor verwarming of koeling waardoor onze voetprint op het milieu verminderd wordt. Er zijn verschillende technieken waaraan gedacht kan worden bij het isoleren van een woning, in deze blog geef ik je wat informatie over onder andere veel gebruikte isolatie technieken en materialen. Ook zal ik wat informatie geven over welke technieken toepasbaar zijn voor de verschillende bouwperiodes. In volgende blogs zal ik dieper in gaan op de individuele technieken en de voor en nadelen waar rekening mee gehouden moet worden.

Bij isoleren kan gedacht worden aan het isoleren van de gevel, het dak, de vloer en de beglazing om zo de warmteoverdracht en luchtlekken te verminderen.

Je kan kiezen uit verschillende soorten isolatiemateriaal, waaronder glasvezel, cellulose, schuim en minerale wol. Glasvezel is een populaire optie vanwege de betaalbaarheid en eenvoudige installatie, het heeft echter niet de beste lucht dichtende eigenschappen. Cellulose wordt gemaakt van gerecycled papier en is een meer milieuvriendelijke optie, maar het kan inzakken of verschuiven na verloop van tijd. Schuimisolatie is een wat duurdere maar goede keuze voor een luchtdichte afsluiting. Minerale wol is gemaakt van natuurlijke materialen en biedt uitstekende isolatie en luchtdichtheid, maar is ook duurder.

Gevel isolatie kan gedaan worden door het plaatsen van isolatie materiaal in de gevel, het plaatsen van isolerende voorzetwanden aan de binnenzijde of het bekleden van de buitenkant van de gevel met een isolerend materiaal.

Bij dak isolatie wordt afhankelijk van het type dak isolerend materiaal aan de buitenzijde of binnenzijde van het dak geplaatst.

Vloer isolatie zorgt voornamelijk voor extra comfort in de woning. Bij nieuwe woningen zit vaak een schuimlaag al vanuit de bouw tegen de onderzijde van de vloer aan. Bij oudere woningen kan er na-geïsoleerd worden met bijvoorbeeld isolatie folie, kussens, platen, glaswol en purschuim.

Isolerend glas, ook bekend als isolatieglas of dubbel glas, bestaat uit twee of meer glasplaten die van elkaar gescheiden zijn door een verzegelde luchtruimte. Deze luchtruimte vormt een isolerende barrière, die de warmteoverdracht vermindert en de energie-efficiëntie verhoogt.

De isolatie technieken die toegepast kunnen worden bij een woning zijn onder andere afhankelijk van het jaar waarin de woning gebouwd is;

Bouwjaar: voor 1920

Woningen die voor 1920 zijn gebouwd hebben geen spouwmuur, het plaatsen van voorzetwanden of isolatie materiaal op de gevel zou een optie kunnen zijn alsook dakisolatie, vloer isolatie en het plaatsen van dubbel glas.

Bouwjaar: 1920 – 1974

Woningen uit deze bouwperiode zijn vanuit de bouw amper geïsoleerd. Het verbeteren van de isolatie waarde kan door middel enkel glas vervangen door dubbel glas, het isoleren van het dak, vloer isolatie en spouw isolatie.

Bouwjaar: 1975 – 1982

Dit soort woningen zijn meestal wel vanuit de bouw geïsoleerd. Zo zijn de daken van de meeste woningen die gebouwd zijn in de jaren 70 of 80 voorzien van isolatie. Ook de spouw is standaard geïsoleerd en de ramen zijn al voorzien van dubbel glas. De isolatiewaarde is vaak wel onder de huidige standaard en zou verbeterd kunnen worden door na te isoleren.

Bouwjaar: 1983 – 1991

De meeste woningen uit de jaren 80 en 90 zijn al van een matige isolatie voorzien. Zo zijn de meeste glazen al berust met een dubbele beglazing. Daarnaast moet er vaak veel worden na geïsoleerd. Denk zo aan het opnieuw isoleren van het dak, de vloer, het spouw en de gevel.

Bouwjaar: 1992 – heden

Dit soort woningen dienen tijdens de bouw te voldoen aan bepaalde strenge eisen, waardoor de mate van isolatie vrijwel optimaal is. Nieuwbouwwoningen worden tijdens de bouw al geïsoleerd.

Naast het type isolatie is ook de R-waarde van het materiaal een belangrijke factor om rekening mee te houden. De R-waarde staat voor de warmte weerstand van het materiaal, oftewel de warmte doorlaatbaarheid van een materiaal, hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatie. De aanbevolen R-waarde voor verschillende delen van het huis hangt af van het klimaat, en het is essentieel om materialen te kiezen met een geschikte R-waarde voor elk deel van de woning.

Kortom, het isoleren van een woning is een investering die aanzienlijke voordelen kan opleveren in termen van energie-efficiëntie, comfort, stook kosten en de voetprint die je hebt op het milieu.

Wil jij nu ook informatie over o.a. de isolatie van de woning tijdens bezichtigingen? Wij gaan graag met je mee om hierbij te adviseren! Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag! Team Meneer en Mevrouw de Aankoopmakelaar