Waarom een aankoopmakelaar

Waarom een aankoopmakelaar?

Een huis bezichtigen klinkt als een laagdrempelige afspraak die vooral leuk is: ‘even kijken in een mooi huis’. Er komt echter veel meer bij kijken. Wat veel kopers niet weten, is dat zij plichten hebben tijdens een bezichtiging. Kent u deze plichten niet of kunt u er niet aan voldoen, dan doet u er wijs aan een woning te bezichtigen met een aankoopmakelaar.

 

Voordat u een huis koopt, wilt u dit natuurlijk bekijken. U wilt geen ‘kat in de zak’ aantreffen. Een bezichtiging is dus een belangrijk moment, waarbij u niet alleen ziet of het huis bij u past, maar u en de verkopende partij ook verantwoordelijkheden hebben. Als koper heeft u onderzoeksplicht en de verkopende partij heeft mededelingsplicht.

 

Als koper heeft u onderzoeksplicht

 

Er wordt van u verwacht dat u de staat van de woning onderzoekt. Gebreken die u tijdens de bezichtiging had kunnen ontdekken, kunnen achteraf niet als verborgen gebrek worden benoemd. Wanneer u later toch op een gebrek stuit, komt het oplossen daarvan voor uw eigen rekening. De onderzoeksplicht geldt daarnaast ook voor juridische aspecten. Denk hierbij aan erfdienstbaarheden, zoals het recht van overpad.

 

De mededelingsplicht van de verkoper

 

Natuurlijk heeft ook de verkopende partij plichten. De verkoper moet u informeren over zaken die voor u van belang kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan gebreken zoals een lekkage. De verkoper is niet verplicht om gebreken die u zelf kunt zien (zoals rotte kozijnen of een scheur in de muur) uitdrukkelijk te benoemen.

 

Wanneer moet u een bezichtiging niet alleen doen

 

De onderzoeksplicht vereist dus kennis van u als koper. De bezichtiging van een huis kan daarom behoorlijk wat stress met zich meebrengen. U wilt er zeker van zijn dat u de juiste keus maakt en wanneer u enthousiast bent over een huis, is het moeilijk om rationeel te handelen. Stel uzelf de volgende vragen om te weten of u een bezichtiging zelf kunt doen:

  • Weet u precies waar u op moet letten tijdens een bezichtiging?
  • Heeft u de kennis om te controleren of het huis bouwkundig in orde is?
  • Weet u de juiste vragen te stellen aan de verkopende partij?
  • Kunt u onderhandelingen voeren?
  • Twijfelt u over het antwoord op (een van) deze vragen, bekijk de woning dan met een aankoopmakelaar.

Een woning bezichtigen met een aankoopmakelaar

 

Een aankoopmakelaar is gespecialiseerd in de aankoop van huizen en weet dus exact welke bouwtechnische en juridische aspecten van belang zijn. Bij een bezichtiging worden het onderhoud van de woning, de aanwezigheid van eventuele gebreken of noodzakelijke reparaties nauwlettend beoordeeld. Daarnaast kan de aankoopmakelaar onderzoek doen naar bestemmingsplannen, milieuaspecten, relevante gegevens in het Kadaster en de status en verplichtingen van de Vereniging van Eigenaren. 
Als koper bent u dus zeker van een goede en complete indruk van de woning wanneer u het huis bezichtigt met een aankoopmakelaar.