Schiedam
De geschiedenis van de stad Schiedam gaat terug tot de 13e eeuw. Nabij de monding van de Schie werd rond waarschijnlijk 1230 een dam aangelegd om het polderland te beschermen tegen het zeewater. In 1247 kreeg Aleid van Holland bij haar huwelijk met Jan van Avesnes het oostelijke deel van de dam (en het poldertje) als bruidsgeschenk. In 1275 werden stadsrechten verleend door vrouwe Aleid van Holland (Aleida van Avesnes), de zuster van graaf Willem II van Holland.
De achttiende eeuw was Schiedams Gouden Eeuw: de stilgevallen drankimport maakte de opkomst van de Schiedamse jeneverstokerij mogelijk. Vanuit tientallen branderijen en distilleerderijen werd Schiedamse jenever over de hele wereld geëxporteerd. De jeneverindustrie gaf Schiedam de bijnaam ‘Zwart Nazareth’. De bedrijfstak is inmiddels grotendeels verdwenen, maar zes molens bepalen nog het stadsbeeld: Molen De Walvisch, Molen De Drie Koornbloemen, Molen De Vrijheid, Molen De Noord, Molen De Palmboom, de in 2008 gebouwde Noletmolen en de in 2011 opnieuw gebouwde Molen De Kameel, de hoogste molens ter wereld. Ook herinnert een groot aantal voormalige branderijen aan de branderstijd. In één van deze branderijen, gevestigd aan de historische Lange Haven, is sinds 1996 het Jenevermuseum gevestigd.
In 1941 werd de gemeente Kethel en Spaland geannexeerd, waardoor er ruimte was voor grootschalige woningbouw ten noorden van Schiedam. Kethel vormt met Groenoord, Woudhoek en Spaland/Sveaparken één van de wijken van Schiedam-Noord.
Kethel bestaat onder meer uit het voormalige Kethel-dorp, Tuindorp van architect Frans Welschen en enkele buurten. Park Kethel en de dorpskern herinneren aan de plattelandsgemeente die het ooit was.
De buurten zijn in verschillende perioden gebouwd, zowel voor als na de oorlog. Kethel ligt aan het grootste recreatiepark van de stad, het Beatrixpark. Veel bewoners hebben een grote binding met de wijk en met elkaar.
De wijken Spaland en Sveaparken liggen in Schiedam-Noord. De meest recente wijk, Sveaparken, is in Zweedse stijl gebouwd, naar het ontwerp van Ralph Erskine. De architectuur van de woningen is typisch Zweeds: houtbouw, verschillende kleurstellingen, overhangende daken en hoekverdraaiingen.
Op diverse plekken in de wijk zijn kleine winkelcentra aanwezig en Sveaparken telt meerdere basisscholen, diverse apotheken en zorgvoorzieningen. Spaland en Sveaparken liggen tegen het natuur- en recreatiegebied Cittaslow Midden-Delfland aan. In dit oer-Hollandse polderlandschap kun je heerlijk wandelen, fietsen, skeeleren en varen.