Huis kopen Rotterdamcontact Mevrouw de Aankoopmakelaar

Regio Rotterdam

 

Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Lansingerland.

Rotterdam

Rotterdam is een wereldstad en altijd in beweging. De stad is gelegen aan de Nieuwe Maas, een van de rivieren in de delta die gevormd wordt door de Rijn en de Maas. De haven van Rotterdam, lange tijd de grootste ter wereld, is de grootste en belangrijkste van Europa.

 

De bijna 645.000 bewoners van Rotterdam vormen een bont geschakeerde cultuur; de stad kent wel meer dan 170 nationaliteiten.

 

Ben je een starter of ben je al klaar voor de volgende stap? Voor iedereen is er een passende woning te vinden in Rotterdam. Wil je in de binnenstad wonen in een leuk appartement of juist met de kinderen naar een gezellige, kindvriendelijke buitenwijk in een mooie ééngezinswoning? Het is er allemaal!

 

In het centrum van Rotterdam is een groot winkelgebied met onder andere de Koopgoot, de Lijnbaan en de hippe winkelstraat de Meent. Hier kun je een hele dag goed winkelen en tussendoor heerlijk lunchen of een koffie drinken bij één van de vele, gezellige horecagelegenheden die de stad biedt.

 

Ook op cultureel vlak is er in Rotterdam veel te doen. Naast de vele musea (Boijmans van Beuningen, Maritiem Museum, Kunsthal) die er in de stad zijn, is het ook leuk om vanaf de Euromast over de prachtige stad te kijken of een dagje naar Diergaarde Blijdorp te gaan. Voor een stukje historisch Rotterdam moet je zijn in de wijk Delfshaven. Hier is een ruime keus aan galeries en eethuisjes en is het heerlijk ronddwalen langs het water.

Schiedam

De geschiedenis van de stad Schiedam gaat terug tot de 13e eeuw. Nabij de monding van de Schie werd rond waarschijnlijk 1230 een dam aangelegd om het polderland te beschermen tegen het zeewater. In 1247 kreeg Aleid van Holland bij haar huwelijk met Jan van Avesnes het oostelijke deel van de dam (en het poldertje) als bruidsgeschenk. In 1275 werden stadsrechten verleend door vrouwe Aleid van Holland (Aleida van Avesnes), de zuster van graaf Willem II van Holland.

 

De achttiende eeuw was Schiedams Gouden Eeuw: de stilgevallen drankimport maakte de opkomst van de Schiedamse jeneverstokerij mogelijk. Vanuit tientallen branderijen en distilleerderijen werd Schiedamse jenever over de hele wereld geëxporteerd. De jeneverindustrie gaf Schiedam de bijnaam ‘Zwart Nazareth’. De bedrijfstak is inmiddels grotendeels verdwenen, maar zes molens bepalen nog het stadsbeeld: Molen De Walvisch, Molen De Drie Koornbloemen, Molen De Vrijheid, Molen De Noord, Molen De Palmboom, de in 2008 gebouwde Noletmolen en de in 2011 opnieuw gebouwde Molen De Kameel, de hoogste molens ter wereld. Ook herinnert een groot aantal voormalige branderijen aan de branderstijd. In één van deze branderijen, gevestigd aan de historische Lange Haven, is sinds 1996 het Jenevermuseum gevestigd.

 

In 1941 werd de gemeente Kethel en Spaland geannexeerd, waardoor er ruimte was voor grootschalige woningbouw ten noorden van Schiedam. Kethel vormt met Groenoord, Woudhoek en Spaland/Sveaparken één van de wijken van Schiedam-Noord.

 

Kethel bestaat onder meer uit het voormalige Kethel-dorp, Tuindorp van architect Frans Welschen en enkele buurten. Park Kethel en de dorpskern herinneren aan de plattelandsgemeente die het ooit was.

 

De buurten zijn in verschillende perioden gebouwd, zowel voor als na de oorlog. Kethel ligt aan het grootste recreatiepark van de stad, het Beatrixpark. Veel bewoners hebben een grote binding met de wijk en met elkaar.

 

De wijken Spaland en Sveaparken liggen in Schiedam-Noord. De meest recente wijk, Sveaparken, is in Zweedse stijl gebouwd, naar het ontwerp van Ralph Erskine. De architectuur van de woningen is typisch Zweeds: houtbouw, verschillende kleurstellingen, overhangende daken en hoekverdraaiingen.

 

Op diverse plekken in de wijk zijn kleine winkelcentra aanwezig en Sveaparken telt meerdere basisscholen, diverse apotheken en zorgvoorzieningen. Spaland en Sveaparken liggen tegen het natuur- en recreatiegebied Cittaslow Midden-Delfland aan. In dit oer-Hollandse polderlandschap kun je heerlijk wandelen, fietsen, skeeleren en varen.

Vlaardingen

Vlaardingen kent een lange woongeschiedenis. Bijna 6000 jaar geleden woonden er hier al mensen op een hoge rivierduin. De eerste graven van Holland hadden hier hun hof. Het buitenhuis van de ‘man in het geel’ stond hier. En ook nu betrekken vele nieuwe en oude Vlaardingers de pas gebouwde wijken. Het woningaanbod is dan ook groot in Vlaardingen.

 

Vanaf begin jaren ’60 verrijst in het polderland de nieuwbouwwijk Holy. Het woonaccent verschuift dankzij de welvaart van klein en knus, naar ruim en riant. Het wooncomfort is dan ook het uitgangspunt van de ontwerpers. En ook in deze wijken laten architecten unieke tijdscapsules na in wijkinrichting en vormgeving van de woningen. Moderne woningtypen als de patiowoningen, huizen met split level, doorzonwoningen en bungalows doen naast imposante galerijflats hun intrede.

 

Vlaardingers weten al lang dat de stad veel troeven heeft. Op 14 februari 2013 erkende het Rijk één van deze bijzondere aspecten: het centrum van Vlaardingen kreeg de status van ‘rijksbeschermd stadsgezicht’.

Lansingerland

Lansingerland is de gemeente die op 1 januari 2007 is ontstaan uit de fusie van Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek. Eén gemeente die bestaat uit drie kernen en twee buurtschappen met elk hun eigen karakter.

 

Bleiswijk en buurtschap Kruisweg: dorps wonen met het Rottemerengebied in je achtertuin.

 

Bergschenhoek en buurtschap Rotte: de voortuin van Hillegersberg, centraal gelegen in het groen met een dorps karakter.

 

Berkel en Rodenrijs: rustig en ruim wonen met goed openbaar vervoer en stadse voorzieningen. En dat allemaal heel dichtbij grote steden als Rotterdam en Den Haag.

 

In alle 3 de plaatsen is de afgelopen jaren veel gebouwd en zijn er veel mooie nieuwbouwwijken bijgekomen. Tevens zijn er veel parken, speeltuinen en winkelcentra zodat er voor iedereen wel wat te doen is.