huis kopen buiten de stad Mevrouw de aankoopmakelaar

Slim: een huis buiten de stad zoeken

Bent u al een tijd op zoek naar een nieuw huis, maar wil de zoektocht maar niet lukken? De vraag naar koophuizen is op dit moment in de meeste steden groter dan het aanbod. De huizenmarkt is oververhit. Dat zorgt ervoor dat er maar weinig huizen te koop staan in de stadscentra. En de huizen die wel te koop staan, zijn relatief duur. Dat blijkt ook uit gegevens van makelaarsvereniging NVM.

Vooral in de centra van de grote (studenten)steden moet je veel geld op tafel leggen voor relatief weinig woning. Kopers zou ik daarom willen adviseren om rondom deze oververhitte centra woonruimte te zoeken.

(NVM-voorzitter Ger Jaarsma)

Zeker voor starters wordt het steeds lastiger om een passende woning te vinden. De financieringsregels zijn strikt, waardoor er meestal weinig ruimte in het budget zit. In de regio Amsterdam is al het goedkope aanbod zo goed als weg. Daardoor worden starter buitengesloten op de huizenmarkt.

Ter illustratie

Huizen staan nu ook minder lang te koop dan een jaar geleden. Nu is dat gemiddeld 78 dagen. Een jaar terug waren dat nog 101 dagen. Dat scheelt 23 dagen.

Ook het aantal huizen in het aanbod wordt steeds minder. Halverwege het vierde kwartaal in 2016 stonden er ruim 92.500 woningen in de verkoop. 28 % minder dan een jaar daarvoor.

Daarbij komt dat het verschil tussen vraagprijs en aankoopprijs steeds kleiner wordt. Er valt een stuk minder te onderhandelen. 1 op de 6 huizen wordt zelfs voor een hogere prijs verkocht. En in de populaire gebieden geldt dat zelfs voor meer dan de helft van de verkochte woningen.

Tijd om op te letten dus

Het is dus tijd om op te letten. Het zou niet mooi zijn als we weer in dezelfde valkuil stappen als in de tijd voor de crisis.

Ook al bent u nog zo verliefd op een huis, het is meestal geen goed idee om meer te betalen dan het huis waard is. Bij een eventuele verkoop van de woning, zal er een restschuld overblijven die maar moeilijk af te lossen is. Te overhaast beslissen, omdat er bijvoorbeeld een kans bestaat dat een ander je voor is, kan ook tot vervelende gevolgen leiden. De kans is groot dat u zaken over het hoofd heeft gezien waar u later niet meer onderuit kunt.

Een huis buiten de stad zoeken

Buiten de steden staan relatief meer huizen te koop voor lagere prijzen. Een huis buiten de stad zoeken is dus echt een sim idee. Zeker als de verbindingen richting -bijvoorbeeld- uw werk goed zijn, raden wij u zeker aan om uw blik wat te verruimen. Laat u niet overhaasten, maar neem de tijd en denk goed na. Uiteindelijk wilt u een plek waar u zich thuis voelt, dat is meer waard dan maar het eerste, het beste huis hals-over-kop te kopen.

Ziet u zelf door de bomen het bos niet meer? Wij helpen u graag een huis buiten de stad zoeken en vinden.