• nl
Aankoop huis met hulp van Mevrouw de Aankoopmakelaar
18445
page-template-default,page,page-id-18445,page-child,parent-pageid-18430,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
Mevrouw de Aankoopmakelaarcontact Mevrouw de Aankoopmakelaar

Regio Leidschendam-Voorburg

 

 

Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Rijswijk, Zoetermeer

Leidschendam-Voorburg

 

Voorburg en Leidschendam zijn in 2002 gefuseerd tot één gemeente.  Voorburg is een van de oudste steden van Nederland –‘Forum Hadriani’-. De stad kent diverse oude buitenplaatsen met aangrenzende groene parken. De oude stadskern – de Herenstraat en omliggende kleine straatjes- heeft leuke winkeltjes en restaurantjes. Voorburg is prima bereikbaar met het openbaar vervoer zowel met de trein, tram, randstadrail als bus.

 

Leidschendam is een samenvoeging van de gemeenten Veur, Stompwijk  en het buurtschap Wilsveen. Van het oude dorp Leidschendam is weinig bewaard gebleven. Het gebied rondom het monumentale sluiscomplex is geheel onder handen genomen en is een levendig gebied waar je ’s-zomers aan de Vliet heerlijk kunt eten , drankje drinken of een ijsje bij de ijsboer kunt halen. Het overdekte winkelcentrum Leidschenhage wordt nu omgebouwd tot een groots en modern winkelcentrum “The Mall of the Netherlands”.

 

Deze centraal gelegen gemeente ligt o.a. aan het Rijn-Schiekanaal, ook wel de Vliet, is ligt zeer centraal t.o.v. Den Haag, Leiden en Amsterdam. Dit maakt het een zeer aantrekkelijke en prettige woonomgeving. Er is zowel oudbouw als nieuwbouw maar ook zeker echte jaren ’70/’80 gezinswijken waar de kinderen heerlijk buiten kunnen spelen door de zogenaamde woonerven.

Wassenaar

 

Wassenaar bestaat uit een dorpskern met daaromheen een bosrijke omgeving met veel villa’s en landhuizen. Vele hiervan zijn vanouds buitenplaatsen, zomerverblijven voor welgestelde stedelingen. Behalve aan veel vermogende bewoners bieden deze onderdak aan bedrijven en consulaten. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben er hun woning op het landgoed Eikenhorst. Het landgoed Duinrell is in gebruik als pretpark. Ook renbaan Duindigt, de enige overgebleven gras-renbaan in Nederland, ligt in Wassenaar.

In het centrum van Wassenaar staat de oude dorpskerk die deels uit de 12e eeuw dateert, en deels in de 16e eeuw werd opgebouwd na vernielingen in het begin van de Tachtigjarige Oorlog. In deze kerk werd Prinses der Nederlanden Alexia gedoopt. Naast een klein aantal oude dorpshuizen staat er ook de achttiende-eeuwse windmolen Windlust.

Wassenaar grenst aan het dorp Voorschoten waar al jarenlang goede betrekkingen mee zijn. Al van oudsher hebben de twee plaatsen een gezamenlijke geschiedenis. Het geslacht Van Wassenaar huisde bijvoorbeeld in kasteel Duivenvoorde in Voorschoten en Landgoed De Horsten, waar Eikenhorst een deel van is, ligt gedeeltelijk in de buurgemeente.

Aan de Wassenaarse Slag liggen in het natuurgebied nog vele restanten van de Atlantikwall, waaronder een honderden meters lange betonnen muur. Met bijna 1000 meter aan ondergrondse gemetselde gangen worden vijf bunkers verbonden. Het stelsel is tegenwoordig in gebruik als de vleermuisbunker.
Een deel van Wassenaar is een beschermd dorpsgezicht en ook de landgoederenzone ten zuiden van Wassenaar is een beschermd dorpsgezicht. Verder zijn er meer dan 300 rijksmonumenten en 115 gemeentelijke monumenten. Tevens zijn er enkele oorlogsmonumenten. Wel extra punten om op te letten als u een woning in Wassenaar wilt aankopen.

Rijswijk

 

Rijswijk is gebouwd in het Hollandse kustgebied dat vroeger tot de rivierendelta behoorde.

De kustlijn lag ca. 3700 v.Chr. door het huidige Rijswijk Zuid maar verschoof in de loop der jaren naar het westen. Achter de duinen ontstond een veengebied, maar dat verdween uiteindelijk weer als gevolg van het regelmatig binnentreden van de zee. Er ontstond een krekensysteem, waarvan de grootste kreek, de Gantel, door het Westland tot aan het huidige Delft liep. De oeverwallen naast de kreken werden vestigingsplaatsen voor vroege bewoners van het Rijswijks grondgebied. De oude waterlopen klonken minder in dan het omliggende kleilandschap. De zo gevormde kreekruggen zijn tegenwoordig verhogingen in het landschap. In Rijswijk Zuid vindt men de resten van de Gantel nog terug in de vorm van zandafzettingen.

De eerste bewoning vond in de Nieuwe Steentijd plaats, eerst in het veengebied achter de strandwallen, maar later, toen het waterpeil steeg, op de strandwallen. De oudste sporen van menselijke bewoning dateren van 3500 v.Chr. in de Nieuwe Steentijd. Opgravingen in de Hoekpolder (1993) en Ypenburg (1998) duiden daarop. In het bijzonder de opgraving in Ypenburg leverde een goed geconserveerd grafveld op van 42 personen. Deze bewoners hielden zich bezig met jacht, visvangst en veeteelt. Opgravingen in de aangrenzende Harnaschpolder wijzen er op dat er al sprake was van een zekere mate van permanente bewoning in het kustgebied. In 2000 werden bij bouwactiviteiten bij het sportcomplex De Schilp eveneens sporen van bewoning uit de Nieuwe Steentijd gevonden, gedateerd op 2600-2500 v.Chr. De eerstvolgende vondsten stammen uit de IJzertijd. Rond 300 v.Chr. drong de zee opnieuw het land binnen waardoor het veengebied geleidelijk aan verdween. Op de overgebleven zandruggen vestigden de eerste mensen zich toen waarschijnlijk permanent, want sporen op het Kerkplein en bij De Schilp toonden het gebruik van een primitieve ploeg aan.

Heden van Rijswijk:

In 2002 werd door Den Haag, na afwijzing van de stadsprovincie Haaglanden, uiteindelijk Ypenburg toch geannexeerd. In 2009 werd een begin gemaakt met de omvorming van Sion en ‘t Haantje, de laatste agrarische terreinen in Rijswijk, tot woonwijk en bedrijventerrein “Rijswijk Buiten”. Met 30% openbaar groen is Rijswijk nog steeds een van de groenste gemeentes van Nederland.[8] De Landgoederenzone Rijswijk heeft een aanzienlijk aandeel in het openbaar groen. Ondanks een aantal bouwplannen, zoals het (mislukte) bouwproject Garden of Delights, is dit karakter onaangetast gebleven. In oktober 2017 kondigde Shell aan dat het onderzoekskantoor in de Plaspoelpolder vanaf medio 2018 stapsgewijs zou worden verlaten.

Zoetermeer

 

Gemeente Zoetermeer, direct gelegen aan de a12 op de weg van en naar Den Haag.

 

In 1962 werd Zoetermeer aangewezen als groeikern van Den Haag. In korte tijd is het dorp Zoetermeer in inwoneraantal uitgegroeid tot de derde gemeente van de provincie Zuid-Holland. In de volksmond wordt Zoetermeer ook wel met een lichte zelfspot ‘Sweet Lake City’ genoemd, een vrije vertaling van de gemeentenaam.

 

Deze groeigemeente moest vooral jonge gezinnen met kinderen trekken en is daardoor ook een zeer groene gemeente geworden. Ook verplaatste het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zich destijds van Den Haag naar Zoetermeer om hier meer werkgelegenheid te creëren. Maar Zoetermeer is niet alleen meer een groeikern van Den Haag, Zoetermeer is inmiddels een volwassen stad geworden met meer dan 122.000. Zoetermeer is gegroeid en heeft er de mooie nieuwbouwwijk Oosterheem bij gekregen. Er zijn nog meer plannen tot uitbreiding maar daar zit de buurgemeente Lansingerland niet op te wachten.

 

Wat kun je verwachten in Zoetermeer: een geheel nieuw en modern Stadshart, een eigen indoor skibaan, centrale ligging, een golfbaan en een eigen recreatiegebied: Noord Aa. Daarnaast ook een super snelle verbinding met de “grote” stad Den Haag door middel van de Randstadrail.