Wonen in Leidencontact Mevrouw de Aankoopmakelaar

Regio Leiden

 

Leiden, Alphen aan den Rijn, Leiderdorp, Voorschoten, Oegstgeest, Boskoop, Bodegraven

Leiden

 

Leiden, “Parel van het Hollands land” zo luidt een zin uit het Leidse stadslied. In Leiden gaan historie en levendigheid hand in hand. Hollandse graven, lastige Spanjaarden, rijke lakenhandelaren en ijverige studenten lieten hun sporen na en maakte van Leiden de stad die zij vandaag de dag is. Leiden is mooi, maar geen openlucht museum, Leiden is compact maar groot genoeg voor verassingen, elke dag weer.

 

Zo is de binnenstad van Leiden op die van Amsterdam na de grootste van alle Nederlandse steden. Het centrum is goed geconserveerd gebleven en telt maar liefst 1250 rijksmonumenten, 35 hofjes, vijf rijksmusea en één bijna-kathedraal. De 20.000 ingeschreven studenten en de volop aanwezige horeca zorgen dat de sfeer er altijd goed in zit. Op weinig andere plekken in Nederland vindt u de typisch Hollandse stedenbouw zo goed terug als in Leiden. Met haar 121.000 inwoners, 28 kilometer waterweg en vele grote parken biedt Leiden u iets wat u bijna nergens anders vindt.

 

Wist u dat…

 

  • Een aantal leden van de koninklijke familie heeft tijdens hun studie aan het Rapenburg gewoond: prins Alexander (Rapenburg 22), prins Willem (Rapenburg 24), prinses Beatrix (Rapenburg 45) en koning Willem-Alexander (Rapenburg 116).
  • Een aantal (voormalige) leden van het Nederlandse koninklijk huis studeerde aan de Leidse Universiteit en enkele van hen ontvingen er een eredoctoraat.
  • Een gebruikelijke bijnaam voor de stad is ‘de Sleutelstad’, wat verwijst naar de twee sleutels in het stadswapen.
  • Verschillende oude meesters hebben banden met Leiden. Zo werden Rembrandt, Jan Steen, Gerrit Dou en Frans van Mieris de Oudere in Leiden geboren. Allen waren lange tijd werkzaam in de stad en zijn – op Rembrandt na – ook in Leiden gestorven.
  • Op het balkon van Rapenburg 56 is de balkonscène opgenomen uit de film Soldaat van Oranje van Paul Verhoeven. Op de benedenverdieping van dit pand is sinds 1968 Café Barrera gevestigd.
  • In Leiden staat het oudste theater van Nederland, de Leidse Schouwburg. In 1705 is zij gebouwd.
  • De oudste universiteit van Nederland staat in Leiden. In 1575 schonk Willem van Oranje Leiden de Universiteit Leiden voor het heldhaftig verzet tijdens het beleg door de Spanjaarden.
  • De voorvaderen van president Obama hebben in Leiden gewoond. Hij stamt rechtstreeks af van een Leidse pilgrimfamilie. Ook de presidenten Grant, Coolidge, Taylor, F.D. Roosevelt en de beide presidenten Bush hebben Leidse Pilgrims als voorouder.
  • De ongeveer 6,5 km lange buitenste grachtengordel van Leiden (het singelpatroon) is nog geheel intact.

Alphen aan den Rijn

 

Met zo’n 73.000 inwoners is Alphen aan den Rijn een redelijk grote stad. Uw Mevrouw de Aankoopmakelaar Alphen aan den Rijn helpt u om u wegwijs te maken in deze mooie veelzijdige stad. Alphen aan den Rijn is ontstaan op 1 januari 1918, door de fusie van de gemeentes Aarlanderveen, Alfen en Oudshoorn. In 1964 is een gedeelte van de gemeente Zwammerdam hieraan toegevoegd. Het wapen is gebaseerd op het oorspronkelijke wapen van Alfen, waaraan een kroon en de schildhouders  zijn toegevoegd. De zwarte ster met de 2 gouden leeuwen completeert het wapenschild. Op 1 januari 2014 is de gemeente Alphen aan den Rijn gefuseerd met de gemeentes Boskoop en Rijnwoude. De nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn had bij aanvang 106.000 inwoners.

 

Alphen aan den Rijn, een prachtige plek om te wonen

 

Alphen aan den Rijn is een veelzijdige plek om te wonen, met een prachtige omgeving. In het nieuwe stadshart vormen prachtige winkels en het fraaie theater Castellum een boeiend decor voor winkelen en uitgaan. Gedurende het jaar zijn in het centrum veel terugkerende activiteiten. Zo is er bijvoorbeeld de grootste jaarmarkt van Nederland.

 

Het meest unieke aan Alphen aan den Rijn is misschien wel de ligging. Midden in het Groene Hart van de Randstad, maar met alles dichtbij. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht bereikt u binnen dertig minuten per auto. Ook per NS Intercitytrein of Sprinter en met de Arriva Qliner bus, zijn de omliggende steden en hun centra snel en goed te bereiken. Kiezen voor Alphen aan den Rijn is als het ware een keus voor de aantrekkelijke kanten van de Randstad.

Leiderdorp

 

Leiderdorp ligt midden in de Randstad, ‘tussen stad en land’. Aan de westzijde ligt Leiden, de rest grenst aan het Groene Hart. De gemeente kenmerkt zich door een goed woon- en leefklimaat voor de ruim 26.000 mensen die er wonen. Ook bezoekers kunnen hun hart ophalen. Een bloeiend verenigingsleven, een ruim scala aan voorzieningen, een fiks winkelaanbod, grote bedrijvigheid en tal van ontspanningsmogelijkheden zijn hier te vinden.

 

Leiderdorp is zowel over de weg als via het water goed bereikbaar. Stad en land bevinden zich op fietsafstand, met alle voordelen van dien. Wie zin heeft om uit te gaan of musea te bezoeken, is in een oogwenk in het historische centrum van Leiden. Wie rust zoekt in een natuurlijke omgeving, kan zijn hart ophalen in het Groene Hart. Alle reden om Leiderdorp ‘Kloppend hart tussen stad en land’ te noemen. Een kloppend hart dat in de toekomst nog sneller zal slaan: er wordt hard gewerkt aan een levendig dorpscentrum waar wonen, winkelen, werken en recreëren samenkomen. Op die manier wordt het woon- en leefklimaat nog beter.