Jubelton mogelijk omlaag

De jubelton kan al volgend jaar omlaag. Dat schrijft staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. De jubelton verdwijnt sowieso al per 1 januari 2024. Voor die tijd kan het kabinet de hoogte van de belastingvrije schenking echter al verlagen.

Met de jubelton kunnen ouders hun kinderen eenmalig belastingvrij een bedrag van ruim €100.000 schenken. Deze schenking kunnen ouders aan een kind doen, mits die het geld voor de aanschaf van een woning of voor de hypotheekschuld gebruikt.

Uit onderzoek van de overheid bleek vorig jaar dat de jubelton de vermogensongelijkheid tussen woningzoekenden vergroot. Daarom is eind vorig jaar in het regeerakkoord afgesproken de jubelton per 1 januari 2024 te schrappen.

Systemen aanpassen aan afschaffing

Tweede Kamerlid Senna Maatoug (GroenLinks) wilde weten of de regeling niet eerder van tafel kan. Staatssecretaris Van Rij schrijft nu dat volledige afschaffing nog niet mogelijk is. Het kost namelijk tijd om de systemen van de Belastingdienst aan te passen. Wel kan het belastingvrije bedrag per 1 januari volgend jaar omlaag. In theorie kan dat zelfs naar €1, maar dat zou tot verwarring leiden bij de aangifte.

Bij het verlagen van de belastingvrije schenking  is het logisch om als ondergrens € 27.231 aan te houden, zo geeft het ministerie aan. Dat bedrag kunnen ouders al belastingvrij aan kinderen schenken zonder dat daar een bestedingseis aan vastzit.

Jubelton voor verlagen hypotheekschuld

De jubelton bestaat sinds 2017. Toen verhoogde het kabinet de belastingvrijstelling van € 53.000 naar € 100.000, onder voorwaarde dat de ontvanger het geld zou steken in de aankoop van een huis of de aflossing van een hypotheek. De beoogde doelstelling van de maatregel was het verlagen van de gemiddelde hypotheekschuld van jonge woningbezitters.

Volgens de evaluatie die de overheid vorig jaar liet uitvoeren door SEO Economisch Onderzoek, was het effect op de totale hypotheekschuld maar beperkt. In de praktijk werd de regeling vooral gebruikt door een kleine groep huishoudens die al een relatief goede financiële uitgangspositie had.

Niet meer betaalbare huizen

Maar er kwam ook kritiek op de afschaffing van de jubelton. Financieel en hypotheekadviseurs gaven vorig jaar aan dat afschaffing volgens hen niet leidt tot meer betaalbare huizen. Ouders die kinderen een schenking willen doen blijven dat toch wel doen, of dat nu fiscaal aantrekkelijk is of niet, was een van de kritiekpunten. Bovendien is volgens de adviseurs de nood op de woningmarkt dusdanig hoog dat hulp van ouders de laatste jaren al vrijwel noodzakelijk is geworden.

Bron: Kabinet ziet mogelijkheden voor verlagen schenkingsvrijstelling eigen woning per 1 januari 2023 | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl