07 mei Huis kopen? Testament nodig!
‘Als je dan toch bij de notaris zit voor de koopakte, praat dan ook eens over je testament’
Koop je een huis, dan moet je voor het ondertekenen van de leveringsakte naar de notaris. Als je toch al daar bent, is het helemaal niet zo’n gek idee om eens na te denken over later – lees: een testament. Want wat gebeurt er als jij of je partner komt te overlijden? Of hoe staan je eventuele (stief)kinderen er dan voor?
Het is misschien niet je meest favoriete gespreksonderwerp, maar praten over later is niet iets wat we eeuwig voor ons uit kunnen schuiven. Er zijn tal van momenten waarop een testament ter sprake kan komen en één daarvan is ten tijde van de aankoop van een nieuw huis. Samen een huis kopen, betekent namelijk niet dat je automatisch elkaars erfgenaam bent. Als je geen testament opstelt, bepaalt de wet wat er met jouw erfenis gebeurt.
‘Wist je dat als je een huis koopt ná je scheiding, je ex-partner deze alsnog van je kan erven?’
De verdeling
Een samenlevingscontract biedt door de wet weinig zekerheid voor diegene die achterblijft. Zo’n contract regelt namelijk alleen de verdeling van je vermogen tijdens het leven. Ook al heb je samen een huis gekocht – jouw deel gaat dan na je overlijden naar jouw familie. Als jullie als ongetrouwd stel samen kinderen hebben, gelden zij voor de wet als eerste erfgenamen. Met een verblijvingsbeding in het contract of een testament regel je dit soort zaken. Zo voorkom je dat als een van tweeën overlijdt, de ander uit huis wordt gezet. Zo’n beding of testament leg je vast bij de notaris.
Scheiding
Ook niet onbelangrijk: ben je gescheiden, bespreek dit dan met de notaris. Want wist je dat als je een huis koopt ná je scheiding, je ex-partner deze alsnog van je kan erven? Mocht je niet zo’n fan zijn van dit idee, laat dan in je testament optekenen dat je ex geen erfgenaam meer is. Zo heb je in dit specifieke geval weinig meer te vrezen.
Wil je weten of je alles goed hebt geregeld, of waar je over na moet denken?
Maar hoe zit het, mocht je opnieuw huwen, met de (stief)kinderen? Ook hier komt een testament van pas. Want mocht jij komen te overlijden, dan erft jouw partner (en daarmee zijn of haar kroost) automatisch jouw bezittingen. Wil je niet dat je eigen kinderen achter het net vissen? Een goed doordacht testament voorkomt narigheid.
Schenking
De meest genoemde partijen in een nalatenschap, na directe familie, zijn goede doelen. Veel doelen zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van gelden die uit erfenissen komen. Bij KWF Kankerbestrijding komt bijvoorbeeld 30 procent van de inkomsten uit nalatenschappen. Logisch dus dat juist het KWF een tool heeft ontwikkeld die je helpt om mensen bewust na te denken over je testament. Of het up-to-date maken van je bestaande testament. Goed om te weten: de tool die ze maakten is ‘ongekleurd’. De vragenlijst is samen met een gerenommeerd notariskantoor opgesteld dus het advies ‘klopt’. En of je een goed doel – het KWF of iets anders – opneemt, moet je helemaal zelf weten, daar heeft de tool het verder niet over.
Heb jij net een huis gekocht? Je kunt de gratis Testamentwijzer hier doen. Hopelijk helpt hij je goed op weg.
Bron: Funda