contact Mevrouw de Aankoopmakelaar

Regio Haarlem

 

Haarlem, Heemstede, Hoofddorp, Bloemendaal, Aerdenhout, Overveen, Zandvoort, Bentveld.

Haarlem

 

Vlakbij het strand, aan de rivier het Spaarne, ligt Haarlem met z’n vele monumentale panden en schitterende oude pleinen. U kunt er heerlijk dwalen door kleine straatjes langs historische panden van bouwmeester Lieven de Key. U bezoekt bijzondere musea als het Frans Hals Museum of Teylers Museum en u geniet er van talloze leuke café’s en restaurants. Niet voor niets wordt Haarlem de meest Vlaamse stad van het noorden genoemd.

Heemstede

 

Heemstede is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Heemstede is een forensengemeente. De bewoners hebben bewust gekozen om hier rustig te wonen. Men werkt elders in de Randstad en ervaart daar al genoeg drukte en activiteit. Wonen is de belangrijkste factor binnen het dorp en voor de gemeente. In Heemstede bevind zich de grootste steeltuin van Europa.

Hoofddorp

 

Na het droogleggen van het Haarlemmermeer rond 1850 werden er 2 dorpen gesticht, Kruisdorp en Venneperdorp. Kruisdorp lag precies op het punt waar de Hoofdvaart en de Kruisvaart elkaar snijden. Venneperdorp (nu Nieuw-Vennep) lag iets zuidelijker.
Kruisdorp ontwikkelde zich voortvarender, de wekelijkse veemarkt en wolmarkt vond er plaats en alle bestuurlijke zaken werden steeds meer vanuit dit dorp uitgevoerd. Kruisdorp werd terecht vanaf 1868 het Hoofddorp van de polder genoemd.
De geografie was heel eenvoudig; de Hoofdweg liep van Noord naar Zuid langs de Hoofdvaart en de Kruisweg liep van Oost naar West van Aalsmeer naar Heemstede. Daaromheen werden de woonkernen gebouwd.
Vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw ging het dorp pas echt goed groeien, aangejaagd door de grote werkgelegenheid die Schiphol met zich meebracht. In 1960 was het inwoneraantal 6.500 en nu in 2020 een ruime 75.000. Er moesten steeds meer woningen worden gebouwd welke voornamelijk aan de Westkant en Zuidkant van het dorp werden gebouwd. In de jaren ’60 en ’70 werden de wijk Graan voor Visch gebouwd, Bornholm en Pax gebouwd. In de jaren ’80 werd Overvos gebouwd en daarna het wat ruimere in opzet Toolenburg. Tenslotte werd vanaf 2000 de wijk Floriande gebouwd. Nog steeds is Hoofddorp volop in ontwikkeling en worden er tal van woningen, bedrijventerreinen en voorzieningen gebouwd.
De expansie van Schiphol verhinderde het symmetrische bouwplan dat Kruisdorp voor ogen had. Hierdoor ligt het oude dorpscentrum dan ook niet in het midden van de stad, maar is Zuidoostelijk gelegen. Het centrum oogt dorps en de oudere woningen staan in ruime, groene wijken. Ook ligt er een groot modern winkelcentrum met veel winkels, terrasjes en restaurantjes.
Naast winkelen is er nog veel meer te beleven in Hoofddorp, zoals het historische (nog werkende) stoomgemaal De Cruquius, theater De Meerse, appels plukken op De Olmenhorst, etc. Ook is er veel groen om te recreëren, zoals het Haarlemmermeerse Bos en Toolenburger Plas.
Er is een groot aanbod onderwijs van alle niveaus, inclusief een internationale scholen.

Bloemendaal

 

Bloemendaal is een gemeente en plaats in de provincie Noord-Holland. De gemeente bestaat uit de dorpen Aerdenhout, Bennebroek, Bloemendaal, Overveen en Vogelenzang. Het is een van de beste gemeente van Nederland om te wonen.

 

Nationaal park Zuid-Kennemerland, het openluchttheater en het Bloemendaalse strand: het zijn maar een paar van de vele hoogtepunten van Bloemendaal. Met zijn indrukwekkende natuur, bruisende sport- en welzijnsverenigingen én kwalitatief hoogstaande winkels en horeca heeft Bloemendaal het allemaal! Een bijzondere plaats om te wonen, te werken, te recreëren en te winkelen.

In Bloemendaal-dorp kan de bezoeker terecht voor een breed aanbod aan zelfstandige en ambachtelijke speciaalzaken en ondernemingen.

Aerdenhout

 

Aerdenhout is een plaats in de gemeente Bloemendaal. Het heeft geen dorpskern maar is een bekende villa wijk die ingegroeid is tussen verschillende bestaande verbindingswegen. Aerdenhout is gemiddeld een van de duurste plekken in Nederland. De wijk is uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen.

 

De ligging is zeer gunstig, want via de aanliggende verbindingswegen bent u in zeer korte tijd in het centrum van Haarlem of heerlijk op het strand. Ook Amsterdam, Schiphol en Den Haag liggen zijn in korte tijd te bereiken. Zo woont men heerlijk in de natuur van Zuid-Kennemerland, maar toch dicht bij de grote steden.

Overveen

 

Overveen is een dorp in de gemeente Bloemendaal, ten westen van de stad Haarlem. Overveen heette oorspronkelijk Tetterode. Vroeger waren er in Overveen veel blekerijen en brouwerijen vanwege het schone duinwater.
In Overveen vindt u het gemeente huis van de gemeente Bloemendaal.

Zandvoort

 

Zandvoort is de bekende badplaats die vooral in de zomer veel gezelligheid kent vanwege het toerisme. Tevens is het circuit van Zandvoort een bekende trekpleister. Zandvoort heeft veel te bieden. Naast het centrum is ook de omgeving de moeite waard. Men kan er prachtig wandelen en er is een uitgebreid netwerk aan fietsroutes.

Bentveld

 

Bentveld is een klein dorp dat ligt in de gemeenten Zandvoort en Bloemendaal, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het Zandvoortse deel van het dorp telt 1.000 inwoners. Het dorp ligt aan de weg Aerdenhout–Zandvoort. Het Bloemendaalse deel van Bentveld wordt bestuurlijk ook wel Aerdenhout-Bentveld genoemd.