aankoopmakelaar Zwolle

De geschiedenis van de badkamer

Pas in de 19de eeuw gingen mensen zich meer wassen, maar huizen met een eigen badkamer bleven nog lang een uitzondering. Nog in 1934 zei een minister betrokken bij nieuwe woningwetgeving: ‘Een voorbeeld van nodeloze opvoering van eischen in bouwverordeningen is bijvoorbeeld de eisch, dat in iedere arbeiderswoning een douche-ruimte aanwezig moet zijn’.

 

Wij krijgen vaak de opmerking: wat een kleine badkamer of wat een vreemde locatie voor de badkamer als wij bij woningen maar vooral bij appartementen gaan kijken welke voor de oorlog zijn gebouwd. Maar wat iedereen vergeet is dat de woningen en appartementen destijds heel anders gebouwd werden dan wij nu gewend zijn. Ze werden namelijk veelal zonder badkamer gebouwd. Er werd toen gewassen in een teil of badhuis. Pas vanaf 1965 werd het verplicht om elke nieuwbouwwoning in Nederland op te leveren met een aparte badkamer. Een apart toilet was er al wel eerder, namelijk in 1910.

Dit betekent dat dus in de huizen die begin 1900 werden gebouwd er geen rekening werd gehouden met een badkamer maar deze nu uiteraard wel gewenst is en er dus altijd ruimte voor moet worden opgeheven. Vandaar dat je heel soms nog wel eens een douche in een kast tegenkomt, lijkt erg ouderwets maar dat was de manier om een douche te bouwen zonder al te veel ruimte in te leveren. Dus dat de badkamer vaak in oudere huizen kleiner is of op een wellicht voor jou niet logische locatie zit heeft dus geheel te maken met de geschiedenis en ontstaan van de badkamer.

Wil jij nou weten of de badkamer in jouw droomhuis goed in aangelegd of dat er mogelijkheden zijn voor wijziging, neem dan ons als aankoopmakelaar met jou mee en ontvang ons advies. Neem hier contact met ons op.