Hypotheek

shutterstock_113240458

Een nieuw jaar, nieuwe regels. Wat is er sinds 1 januari 2017 veranderd?

Verder treft u hieronder de belangrijkste wijzigingen op een rij aan:

  • Een nieuwe hypotheek mag maximaal 101% (koopsom + 1 % kosten koper) van de marktwaarde van de woning bedragen;
  • De grens voor de Nationale Hypotheekgarantie wordt per 1 januari 2017 gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. De koopsom mag niet hoger zijn dan € 245.000,– om in aanmerking te komen. De totale lening mag niet hoger zijn dan € 247.250,– tenzij er er wordt geleend voor energiebesparende voorzieningen. De koopsom mag dan niet hoger zijn dan € 259.700,–;
  • Verlaging van maximaal hypotheekrenteaftrek naar 50%;
  • Per 1 januari 2017 mogen ouders tot € 100.000,– belastingvrij schenken aan een kind tussen de 18 en 40 jaar. Uiteraard moet de ontvanger het geld wel gebruiken voor de aankoop of verbouwing van het eigen huis.

Hypotheekrenteaftrek alleen bij volledige aflossing

shutterstock_30855913

Sinds 1 januari 2013 krijgt u alleen hypotheekrenteaftrek als u uw hypotheek in de looptijd volledig en tenminste annuïtair aflost. Elke maand lost u een vast bedrag aflost dat bestaat uit rente en aflossing. De regel geldt alleen voor nieuwe hypotheken en dus niet voor bestaande (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheken. De aflosperiode met renteaftrek blijft 30 jaar.

Bron: Belastingdienst

Verder willen wij graag nog even onder de aandacht brengen dat als u de restschuld mee financiert, u vanaf 1 september 2015 de rente daarop maximaal 15 jaar lang fiscaal mag aftrekken.

Mogelijkheden voor een starter

Bent u van plan om voor het eerst een eigen woning te kopen maar is het financieel net niet haalbaar? Dan kunt u wellicht gebruik maken van de Starterslening.  Met deze lening overbrugt u het verschil tussen de prijs van het huis dat u wil kopen (inclusief te bijkomende kosten) en het bedrag dat u maximaal kunt lenen. Hiervoor zijn de normen van de Nationale Hypotheek Garantie het uitgangspunt. De Starterslening is altijd een aanvulling op uw normale hypotheek. De hoogte van de Starterslening hangt af van uw inkomen, uw eigen vermogen en de voorwaarden van uw gemeente of provincie. Helaas is de Starterslening niet in elke woonplaats mogelijk.

Kijk op www.svn.nl of u in uw gemeente of provincie in aanmerking kunt komen voor een Starterslening en voor de voorwaarden. Mevrouw de Aankoopmakelaar kan u hier bij adviseren.

Mevrouw de Aankoopmakelaar werkt samen met diverse hypotheekadviseurs. Wij kunnen voor u vrijblijvend een afspraak kunnen organiseren. U bent uiteraard zelf helemaal vrij in uw keuze.

Wat adviseert Mevrouw de Aankoopmakelaar
?

Heb je plannen om dit jaar een huis te kopen, dan is het verstandig om eerst een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Deze kan je goed adviseren. Mevrouw de Aankoopmakelaar werkt samen met diverse hypotheekadviseurs met wie wij een vrijblijvende afspraak kunnen organiseren.

 

Share on Facebook7Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter