Leiden

Leiden, “Parel van het Hollands land” zo luidt een zin uit het Leidse stadslied. In Leiden gaan historie en levendigheid hand in hand. Hollandse graven, lastige Spanjaarden, rijke lakenhandelaren en ijverige studenten lieten hun sporen na en maakte van Leiden de stad die zij vandaag de dag is. Leiden is mooi, maar geen openlucht museum, Leiden is compact maar groot genoeg voor verassingen, elke dag weer.

Zo is de binnenstad van Leiden op die van Amsterdam na de grootste van alle Nederlandse steden. Het centrum is goed geconserveerd gebleven en telt maar liefst 1250 rijksmonumenten, 35 hofjes, vijf rijksmusea en één bijna-kathedraal. De 20.000 ingeschreven studenten en de volop aanwezige horeca zorgen dat de sfeer er altijd goed in zit. Op weinig andere plekken in Nederland vindt u de typisch Hollandse stedenbouw zo goed terug als in Leiden. Met haar 121.000 inwoners, 28 kilometer waterweg en vele grote parken biedt Leiden u iets wat u bijna nergens anders vindt.

Mevrouw de Aankoopmakelaar Leiden

Mevrouw de Aankoopmakelaar kan u helpen met een goed advies over de verschillende wijken en welke wijken bij u zullen passen. Uiteraard kijkt zij hierbij goed naar de wensen en eisen die u stelt aan de woonwijk (denk aan scholen, winkels op loopafstand, afhankelijk van het openbaar vervoer e.d.).

Dus: Huis kopen in of rond Leiden?: Bel of mail Mevrouw de Aankoopmakelaar!

 

Leidse sleutels

Wist u dat…

  • Een aantal leden van de koninklijke familie heeft tijdens hun studie aan het Rapenburg gewoond: prins Alexander (Rapenburg 22), prins Willem (Rapenburg 24), prinses Beatrix (Rapenburg 45) en koning Willem-Alexander (Rapenburg 116).
  • Een aantal (voormalige) leden van het Nederlandse koninklijk huis studeerde aan de Leidse Universiteit en enkele van hen ontvingen er een eredoctoraat.
  • Een gebruikelijke bijnaam voor de stad is ‘de Sleutelstad’, wat verwijst naar de twee sleutels in het stadswapen.
  • Verschillende oude meesters hebben banden met Leiden. Zo werden Rembrandt, Jan Steen, Gerrit Dou en Frans van Mieris de Oudere in Leiden geboren. Allen waren lange tijd werkzaam in de stad en zijn – op Rembrandt na – ook in Leiden gestorven.
  • Op het balkon van Rapenburg 56 is de balkonscène opgenomen uit de film Soldaat van Oranje van Paul Verhoeven. Op de benedenverdieping van dit pand is sinds 1968 Café Barrera gevestigd.
  • In Leiden staat het oudste theater van Nederland, de Leidse Schouwburg. In 1705 is zij gebouwd.
  • De oudste universiteit van Nederland staat in Leiden. In 1575 schonk Willem van Oranje Leiden de Universiteit Leiden voor het heldhaftig verzet tijdens het beleg door de Spanjaarden.
  • De voorvaderen van president Obama hebben in Leiden gewoond. Hij stamt rechtstreeks af van een Leidse pilgrimfamilie. Ook de presidenten Grant, Coolidge, Taylor, F.D. Roosevelt en de beide presidenten Bush hebben Leidse Pilgrims als voorouder.
  • De ongeveer 6,5 km lange buitenste grachtengordel van Leiden (het singelpatroon) is nog geheel intact.